• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nurcanvahdettin?fref=ts
<head>
Anket
Cölyaklilara devlet tarafindan yapilan yardimi yeterli buluyormusunuz ?
Takvim
Site Haritası
Canlı Sohbet

ÇÖLYAK HASTALIĞ HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

ÇÖLYAK HASTALIĞ HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

ÇÖLYAK HASTALIĞ HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

Birçok insan, çölyak hastalığıyla ilgili zamanı geçmiş ya da güvenilir olmayan kaynaklardan  yanlış bilgiler edinir. ve bazı gerçek dışı bilgilere inanmaya başlar. Glutensiz beslenmeyle ilgili yanlış algılamalarla birlikte bu yanlışların bazılarını aşağıda görebilirsiniz.
V
1. Çölyak hastalığı, büyüdükçe geçer.
Hayır! Önceleri doktorlar da böyle düşünüyorlardı fakat artık biliniyor ki çölyak hastalığı siz büyüdükçe iyileşmez. Çocukken çölyak hastası olan bir yetişkinseniz, belirtiler artık görülmüyor olsa da hala çölyak hastasısınız. 
eskiden doktorlar çölyak'ı çocuk hastalığı sanıyorlardı çocuk 15 yaşına gelince iyileşir sanıyorlardı sonra anladılarki aslında ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır.
A
2. Çölyak hastalarının buğdaya alerjileri vardır?
Çölyak hastalığı, otoimmün (vücudun kendi dokularına saldırmasına neden olan hastalıkların genel adı) bir rahatsızlıktır, alerji değildir. Çölyak hastalığı alerjik hastalıklarla karıştırılır çünkü hastalık, alerjiler gibi yabancı bir madde tarafından tetiklenir. Buğday alerjisi çölyaktan farklı bir rahatsızlıktır.
H
3. Çölyak hastası olanlar her zaman zayıf ve kısa boylu mu olurlar?
Önceleri çölyak hastalarının her zaman çok zayıf ve kısa boylu olduğu düşünülürken, günümüzde doktorlar çölyak hastalarının her zaman zayıf olmadıklarının farkına varmıştır. Fazla kilolu biri de uzun boylu biri de çölyak hastası olablir.
D
4. Gluten deri yoluyla emilebilir.
Gluten molekülleri deri yoluyla emilim için fazla büyüktür. Eğer vücudunuz gluten içeren bir kişisel bakım ürününe (örneğin, bir nemlendirici ya da bir güneş losyonu) reaksiyon gösteriyorsa, ürünün içerdiği bir ya da daha fazla maddeye karşı alerjik olabilirsiniz. bu tür şeylerden rahatsız olmak illa çölyak hastası olmakla değil  vucudun bazı kimyasallardan etkilendiğine bağlıdır. glutenli ürünlerin dudağınızla temas etmemesi lazım, dudakla temas etmiyorsa sorun yok. 
T
5. Çölyak hastaları glutensiz kozmetik ürünleri kullanmalıdır.
Tam olarak değil. Çölyak hastalığı glutenin yenmesiyle tetiklenir, bu yüzden gluten içeren cilt bakım ürünleri ve kozmetik ürünleri yutulmadığı sürece bir sorun oluşturmaz. Bu yüzden çölyak hastalarının diş macunu, ruj, dudak kremi gibi ağız içine alınabilme ihtimali olan ürünlerden uzak durulmalı ve küçük çocuklarda kullanılan ürünlerin glutensiz olmasına dikkat edilmelidir.
Y
6. Gluten yemeyi bıraktığın anda kendini iyi hissedersin.
Tam olarak değil. Glutensiz beslenmeye başladıktan sonra bireyin kendini daha iyi hissetmesi biraz zaman alır ve bu süre herkes için değişir. Bazı hastalar sonucu anında hissederken bazılarının tam olarak iyileşmesi için haftalara, hatta aylara ihtiyacı olabilir. özellikle 1 yıllık diyetten sonra hala şikayetleriniz devam ediyorsa diyetinizde bir problem olduğunu düşünmelisiniz ya çok ciddiye almamışsınızdır ya da diyetinizde kaçaklar olmuştur.
A
7. Çölyak hastasının tek yapması gereken glutenden uzak durmaktır,
diyette kaçak yapmamalıdır, sahtekarlara inanıpta farklı tedavi şekillerini denememelidir. 
N
8. Çölyak hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir
I
9.Çocuğu olmayan veya sıksık düşük yapan çölyaklı kadınlar diyetle toparlanır ve kesinlikle çocuk sahibi olabilirler 
K
10.Çölyak hastalığı genetiktir ama illada çölyaklıların çocuklarında olacak diye bir şey yoktur (her çölyaklı yakını mutlaka çölyak testi yaptır malıdır)
unutulmamalıdırki erken teşhis alıp diyete başlamak çölyaklı bireyin yaşam kalitesini artırır, ve onu türlü tehlikeli hastalıklardan korur.
VAHDET YANIK.
1112 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Hava Durumu
Saat